Mine maskiner


Min første drejebænk

Jeg købte selve maskinen for 1000 kr. en gammel 3hp. Motor til 500 kr. derefter monterede jeg en gearkasse fra en ældre Volvo personbil jeg fik herefter 8 fremad gående gear samt 2 bak da selve maskinen er udstyret med et reduktionsgear men der skulle også en gearkasse på til tilspændingen her faldt valget på en gearkasse til en stegsted såmaskine da det var det eneste brugbare jeg havde på lager.

Drejebænk

Mine første drejestål

De er fremstillet at et stykke firkantet metal, så er der filet en skrå flade til platten at ligge på. Herefter er der boret et hul og skåret gevind så platten kunne skrues fast. Til sidst er der svejset et par stykker metal på til at styre platten. Jeg har dem endnu men bruger dem aldrig, men jeg er stolt af dem for de beviser hvad man kan fremstille med simple midler.

Drejestål

Drejebænk

Her er min favorit drejebænk en H. Ernault Batignolles årgang 1961. Det er det man kalder en 1,5 meter bænk, en fed maskine og så kan den skære næsten alle mulige gevindstigninger uden at skifte vekselhjul. Den er fra ny af udstyret med en 12 hp. motor som det desværre har været nødvendig at udskifte med en 8,5 hp. motor pga. sikringsstørrelsen her på ejendommen.

Drejebænk

Fræsemaskine

Her ses min fræsemaskine, den er af fabrikatet Rosenfors. Den er af svensk fabrikat, alderen er ukendt, men den er gammel - den virker udmærket men har kun tilspænding på længderetningen på bordet men det går. Det er en af de maskiner der bliver udskiftet en dag til en mere moderne eller der kommer en mere.

Fræsemaskine

Shepper

Dette er en shepper af mærket varno og en shepper er en metal høvl hvor det er stålet der bevæger sig (i modsætning til en metal høvl der er det planet dvs. emnet der bevæger sig) den bliver mest brugt til at lave notgange i remskiver og tandhjul men det hænder at der bliver lavet forskellige høvlearbejder som eksempelvis et topstykke til en bil.

Shepper

Værktøjsslibemaskine

Dette er en værktøjsslibemaskine. Den kan slibe forskellige former for værktøj men den bliver mest brugt til at slibe riller til låseringe m.m. i hærdede emner.

Værktøjsslibemaskine

Schaublin revolverdrejebænk

Her er endnu et medlem af værkstedsfamilien; en Schaublin revolverdrejebænk. Det var ikke fordi jeg troede, jeg ville få det store at bruge denne til, da den blev slæbt hjem, men der jeg egentlig blevet overrasket. Det er selvfølgelig fordi den er utrolig handy til fremstilling af dippedutter og tingenoter i større antal, også fordi der fulgte rigtig meget værktøj med til den. Med til historien hører, at den blev til overs på en moderne maskinfabrik, og pludselig en dag blev jeg ringet op af en meget flink mand. Han havde været inde på min hjemmeside og han havde nogle maskiner der stod ham i vejen. Det lød meget interessant så derfor smuttede jeg hurtigt til Bjerringbro og valgte denne samt et par slibemaskiner som jeg virkelig stod og manglede, og det er jeg rigtig glad for. Så håber jeg, at jeg en dag kan gøre lidt gengæld over for personen som tænkte på mig.

Schaublin revolverdrejebænk