Projekt - Sjove opgaver


I dette afsnit bliver der vist forskellige specielle genstande som er blevet fremstillet gennem tiden og det er ikke for at blære mig, men for at vise at man ikke behøver maskiner til flere millioner for at fremstille noget der dur.
 
Sjove opgaver
 
Her er jeg i gang med at borer en matrice til en pillepresser.
 
Sjove opgaver
 
Og her er så beviset for at den kan presse piller.
 
Sjove opgaver
 
Opgaven lød på at der skulle bores et antal huller i nogen og fyrer grader gennem nogle rør hvori der senere skulle monteres nogle Ø16mm. håndsmede Pigge i jeg tror der var 3 huller i hver.
 
Sjove opgaver
 
Nu kan man ikke bore på skrå gennem et rør så derfor bliver der anvendt en endefræser desuden ses et simpel stop fremstillet til lejligheden for at få hullerne til at sidde ens.
 
Sjove opgaver
 
Her ses så en af rørene med et Ø16mm. rundjern i samt en af de pigge som skal presses i senere det færdige resultat og hvad de skal anvendes til kan beundres i fangekælderen på GL Estrup landbrugsmuseum der sidder de for vinduerne indvendig.
 
Sjove opgaver
 
Dette er resterne af et forhjuls nav fra en firhjulstrukket Fendt traktor og som det ses har det engang hængt sammen, og det kommer det til igen men først skal delene drejes af og svejses sammen.
 
Sjove opgaver
 
Her ses det færdige resultat efter sammensvejsning og færdig afdrejning
 
Sjove opgaver
 
Her er det så bagfra som det muligvis kan ses er der lagt en lille forstærkning bagpå i form af en 8mm. tyk flange så håber vi det holder.
 
Sjove opgaver
 
Det er en aksel jeg først har afdrejet. Den skal senere monteres i gearkassen på en MF 148 traktor nede på Alrø.
Da enderne på akselen er udformet som et tandhjul og jeg ikke har en tanhjuls fræser må jeg finde på noget andet. Jeg har ikke de muffer den skal samles med, men jeg har en anden aksel som denne skal samles med, og her kan jeg måle mig frem til at tænderne er 3 mm. brede i bunden. Derfor fræser jeg først bunden af alle 10 tænder med en 3 mm, skivefræser i begge ender af akselen.
 
Sjove opgaver
 
Nu er delehovedet flyttet over i shepperen. Jeg har slebet et facon stål som passer til vinkelen i bunden af tænderne. Så høvler jeg bunden af samtlige 20 tænder (10 i hver ende) op til sidst slibes et nyt facon stål som passer til vinkelen af toppen af tænderne og så tager vi turen en gang mere.
 
Sjove opgaver
 
Her ses så den færdige aksel. Den 5 mm. rille i ser inden for tænderne er for at kunne stoppe høvleprocessen uden spån.
 
Sjove opgaver
 
Nærbillede af enden af akselen og nu kommer det spændende - kan den overhovedet monteres når den kommer til Alrø. Jeg havde forventet at der skulle slibes lidt men ifølge personen som skulle bruge akselen var det ikke nødvendigt. Mufferne kunne lige nøjagtig skubbes ind over enderne uden brug af vold.
Nu vil jeg godt indrømme jeg har nok været lidt heldig, men jeg må konkludere at man behøver ikke dyre værktøjsmaskiner til flere millioner for at fremstille noget der duer.
 
Sjove opgaver Sjove opgaver
 
Ja nu er der sikkert nogen der spørger hvad er dette, men det er en adapter, som skal monteres på en slibesten. Når man monterer en polerskive i sådan en stof polerskive er der ingen hul i. Hvis man så fremstiller en sådan konisk genstand og skærer en form for konisk gevind på denne kan polerskiven skrues på og i takt med at polerskiven bliver brugt og hullet evt. bliver slidt vil skiven skrue sig længere op på adapteren.
 
Sjove opgaver Sjove opgaver
Sjove opgaver Sjove opgaver
 
Her bliver fremstillet mangenot i et tandhjul og lige netop den størrelses stråler på akselen kunne der tilsyneladende ikke købes noget til da pumpen fra ny af har været monteret ind i en gearkasse til en lastbil og dem der har fremstillet tingene fra ny af har brugt deres egen standard. Som det fremgår af billederne blev de 8 noter lagt ud med delehoved og stukket i en shepper.
 
Sjove opgaver
 
Her er nogle dippedutter som skal sidde på toppen af en gammel portlåge, som skulle restaureres. Til venstre ses originalen, de andre 8 stk. har jeg fremstillet - en sjov opgave.
 
Sjove opgaver
 
Her er nogle bolte til fastgørelse af knive til en gammel TAARUP slåmaskine som ejeren ikke kunne skaffe mere. Til højre ses resterne af eksemplaret jeg fik leveret som de skulle fremstilles efter.
 
Sjove opgaver Sjove opgaver
 
Herover udbores en gearkasse til firhjulstrækket i en Claas finsnitter. Det er et leje som har stået stille og derved er hullet blevet for stort til lejet. Der bliver efterfølgende drejet en bøsning som bliver presset i hullet inden det nye leje kan monteres.
 
Sjove opgaver Sjove opgaver
 
Herover er det et kobber rør som er bukket som en spiral. Det skulle passe til et brændstoffilter. Det var en person som ville køre på rapsolie. For at kunne fremstille rørspiralen krævede det at jeg først fremstillede et egnet bukkeværktøj.

Tilbage